בכנס Press4Word 2021 הציג אריאל קליקשטיין, ה-CTO של אלמנטור, כמה מהחידושים הבאים שאלמנטור מתכננים לתוסף. מה שהכי תפס את תשומת ליבי זה שאלמנטור עובדים על פיצ'ר חדש שיושק בקרוב: אלמנטור יאפשר ללקוח לתת לבונה האתר משוב על דפי האתר בתוך האתר, כחלק מתהליך הבניה. כלים שעושים את זה כבר קיימים בשוק (אין פה איזה פער טכנולוגי קשה לגישור), אבל אם מישהו היה מספר לי לפני שנתיים שאלמנטור מפתחים פיצ'ר כזה לא הייתי מאמין.
הוספה של רכיב משוב לא דומה להוספה של עוד ווידג'ט או שיפור קל ביכולות העיצוב – אלמנטור לוקחים נקודת כאב משמעותית נוספת בתהליך הבנייה ומבטיחים לתת לה מענה. בכתבה הזו אני רוצה להראות כיצד התוספת הזו משתלבת במסלול שאלמנטור מתווים, ואיך היא תשפיע לדעתי על התפקיד של אלמנטור בשוק בניית האתרים בשנים הקרובות.
אלמנטור לוקחים נקודת כאב משמעותית נוספת בתהליך הבנייה ומבטיחים לתת לה מענה
במהלך הסקירה אתייחס בצורה די חופשית לאלמנטור כתוסף, לאלמנטור כ"אלמנטור פרו" (התוסף בתשלום) ולאלמנטור כחברה. לצורך ההפשטה כולם פשוט "אלמנטור". אני מקווה שתצליחו לעקוב.
מה זה אלמנטור ואיפה הוא ממוקם ביחס למתחרים
וורדפרס היא מערכת ניהול תוכן בקוד פתוח המשמשת בין השאר לבניית אתרים. אלמנטור הושק בשנת 2016 כ-Page builder (בונה דפים) עבור וורדפרס, כלומר, תוכנה שיושבת על וורדפרס ומאפשרת לבנות דפי אינטרנט באמצעות ממשק משתמש, במקום באמצעות קוד. אלמנטור הפך לפופולרי במיוחד בזכות שתי תכונות:
- הוא מספק לבונה האתר גמישות לעצב את האתר ברמות דיוק גבוהות.
- הוא עושה את זה דרך ממשק משתמש ידידותי שעובד בשיטת WYSIWYG בה מעצבים עמודי אינטרנט בעזרת בלוקים שימושיים מוכנים מראש (כותרת, פסקה, תמונה, גלריה, כפתור וכו').
מאחורי אלמנטור עומדת חברה ישראלית, שמייסדיה יצרו את תבניות פוג'ו, שסיפקו בעבר פיתרון נחמד מאוד לאתרי וורדפרס בעברית.
המתחרים של אלמנטור לא נחים לרגע
עם תשעה מיליון משתמשים פעילים (דצמבר 2021) השימוש באלמנטור צומח בקצב מסחרר. רק בשנה האחרונה נבנו מעל שלושה מיליון אתרים באלמנטור והתוסף תופס נתח שוק משמעותי מבין האתרים החדשים. אלמנטור לא יכולים, באופן טבעי, לעמוד בכל הדרישות של קהילת המשתמשים, ו-Page builders חדשים נכנסים ברווח ומנסים למשוך אליהם את המשתמשים, להיות "אותו דבר – רק יותר טוב". גם פייג' בילדרים ותיקים, שאלמנטור פגע אנושות בפופולריות שלהם, מנסים להראות היום שהם "יותר מאלמנטור".
אלמנטור לא יכולים, באופן טבעי, לעמוד בכל הדרישות של קהילת המשתמשים, ו-Page builders חדשים נכנסים ברווח ומנסים למשוך אליהם את המשתמשים, להיות "אותו דבר – רק יותר טוב"
אם הייתי בלוגר טכנולוגיה ממוצע הייתי כותב עכשיו מאמר מושחז שמשווה בין אלמנטור למתחרה מוביל (למשל אוקסיג'ן או בריקס), מנתח את התכונות של כל אחד מהמוצרים, משווה יתרונות וחסרונות וממליץ בארשת חשיבות על ה- Page builder המוביל. אם אתם רוצים מאמר כזה חפשו בגוגל "Elementor vs Oxigen" או "Elementor alternatives" ותמצאו כמה השוואות לא רעות. אני לא אעשה את זה עכשיו כיוון שמבחינתי זה בזבוז זמן. הגישה שלי לבחירה של טכנולוגיה היא מעט שונה.
עמידות הכלי בפרספקטיבה של זמן
בעולם טכנולוגי דינאמי אין כמעט טכנולוגיות שנשארות רלוונטיות לאורך עשרות שנים, ויש מעט מאוד כלים ותוכנות שעושים את זה. ובכל זאת, כשאני רוצה לבחון טכנולוגיה, חשוב לי לבחון את הסיכויים שלה להישאר רלוונטית לאורך כמה שיותר זמן. שלוש דוגמאות לכלים שלא עמדו במבחן הזמן:
- לפני כמה שנים Ruby on Rails (פריימוורק לרובי) נחשבה הדבר הגדול הבא. במשך תקופה השימוש בטכנולוגיה הזו צמח בקצב מהיר, קורסים נפתחו על ימין ועל שמאל וסטארטאפים בחרו לפתח בפריימוורק הזה את המוצרים שלהם. אלא שדי מהר ההתלהבות דעכה, המגבלות הטכנולוגיות התגלו וההייפ סביב Ruby on Rails דעך. מעבר לצורך למצוא כיוון חדש, חברות פשוט "נתקעו" עם מוצרים בטכנולוגיה שקשה יותר לתחזק, קשה למצוא אנשי מקצוע ששולטים בה וקשה יותר למצוא לה ממשקים עם טכנולוגיות חדשות.
- דרופל היא מערכת ניהול תוכן מבוססת PHP (כן, ממש כמו וורדפרס) שנחשבה במשך כמה שנים ככלי הכי מקצועי שיש לבניית אתרים. החל מ 2016 דרופל נזנחה כמעט לגמרי, הפיתוח שלה נתקע לתקופות ארוכות, וקהילת המשתמשים שלה הצטמצמה מאוד.
- בשנות ה-2000 המוקדמות, בעודי תלמיד תיכון, בניתי את אתרי האינטרנט הראשונים שלי בטכנולוגיית ASP. בזמנו היא נראתה כמו בחירה בטוחה: טכנולוגיית צד שרת מבית מייקרוסופט, "הורה" רציני לכל הדעות. לאחר כמה שנים מייקרוסופט הכריזה שהיא עוצרת את הפיתוח של ASP ומפסיקה את התמיכה בה. מייקרוסופט החליפה את ASP בדוט נט ואני ראיתי איך הידע הרב שלי הופך לבלתי רלוונטי. אם הייתי בוחר מההתחלה בשפה אחרת, PHP למשל, הייתי יכול להנות עד היום מפירות הלימודים שלי ולהמשיך לתכנת ב- PHP, עם השינויים והעדכונים המתבקשים, אבל עדיין PHP.
למדתי שחשוב לבחור כלי עבודה בתבונה. יש מחיר גדול להתמקצעות בטכנולוגיה שלא מוכיחה את עצמה במבחן הזמן. איך זה משפיע עלי כשאני בא לבחור טכנולוגיה מנצחת?
להסתכל גם על ההווה וגם על העתיד
הסיבה שבגללה אני סומך על אלמנטור היא החזון שלהם לעתיד. הניסיון שלי לימד אותי לא להסתכל על מה שיש לכלי להציע בהווה ולעשות רשימת מלאי של תכונות, ראש בראש. מה שיש הוא בסיס לשינוי מתמיד: מחר תצא גירסה חדשה עם פיצ'רים חדשים וההשוואה המפוארת שלי תהיה לא רלוונטית. במקום זה, אני אוהב להסתכל על הכיוון, על החזון.
הניסיון שלי לימד אותי לא להסתכל על מה שיש לכלי להציע בהווה ולעשות רשימת מלאי של תכונות, ראש בראש. מה שיש הוא בסיס לשינוי מתמיד: מחר תצא גירסה חדשה עם פיצ'רים חדשים וההשוואה המפוארת שלי תהיה לא רלוונטית.
אני ממליץ, אם יש לכם זמן לזה, להקשיב להרצאה או לקרוא ראיון עם מייסדי החברה. העובדה שהמקימים שלה היו ונשארו אנשי שטח ובוני אתרים מבטיחה שיהיה להם זרם יציב של בעיות ואתגרים למצוא להם פתרון. את החזון שלהם הם רק החלו לממש והם ממש לא קרובים לסיום.
אלמנטור חושבים מחוץ לקופסה
כשאני התחלתי להשתמש באלמנטור, התוסף היה ממוקד בבניית דפים, ממש כמו כל התוספים הותיקים שהיו לפניו. אלמנטור של תחילת 2017 עשה את תהליך הבניה להרבה יותר נוח, מהיר ויצירתי, אבל הכלים שהוא סיפק נותרו דומים בהחלט לכל מה שהכרנו לפניו מתוספים מקבילים שהיו קיימים בשוק.
השנים עברו ואלמנטור שחררו פיצ'ר אחרי פיצ'ר – טפסים חכמים, בונה אתרים שלם (כולל האדר, פוטר, ארכיונים וסינגלים), אייקונים מותאמים, פונטים מותאמים, פופ-אפים, שיתוף חברתי, התממשקות לשלל מערכות דיוור, השתלבות עמוקה בווקומרס ועוד. אלמנטור נהיה תוסף יחיד שהופך עשרות תוספים למיותרים (או, אם אתם מפתחים – הופך אלפי שעות תכנות למיותרות).
בנוסף לכל מה שאלמנטור מוסיפים לתוסף שלהם, הם מייצרים סביבת עבודה שלמה סביב וורדפרס – Elementor Cloud, Elementor Experts ועוד. גם אם הכלים האלו לא רלוונטים לי ברמה האישית, וגם אם הם דומים מעט לשירותים קיימים (Fiverr, WordPress.com) אני מרגיש שיש להם השפעה ברמת החזון – "אנחנו כאן כדי לשנות הכל".
לכן בחרתי לפתוח את הכתבה הזאת דווקא בהכרזה על הוספה של אפשרות משוב לקוח בתוך אלמנטור. באותו כנס הוצגו פיצ'רים חדשים אחרים, שברמה האישית כמעצב ומפתח מעניינים אותי לא פחות (כמו שיפור העבודה עם ווקומרס והמעבר מעמודות לקונטיינרים). הסיבה שפיצ'ר ההערות כ"כ מעניין בעיני היא המרחק שלו ממה שנתפס כתפקיד מסורתי של Page builder.
אז מה זה בכלל אלמנטור? התשובה לא מובנת מאליה
בשנת 2021 פייסבוק החליפה את שמה מפייסבוק למטא, צעד שגרר תגובות רבות. היא לא הייתה הראשונה: בשנת 2007 במסיבת עיתונאים גדולה, הציג סטיב ג'ובס לראשונה את ה Iphone והדהים את העולם כולו. אחד הדברים החשובים שהוא עשה באותו אירוע זה להכריז שלחברה שלהם יש שם חדש. במקום Apple computer, כך נקראה החברה עד אז, תיקרא החברה פשוט Apple. השינוי הזה בא לבטא את המהפך שאפל עברה, מחברה שממוקדת ביצור מחשבים, לחברה שמייצרת טכנולוגיות דיגיטליות מגוונת.
אני חושב שאלמנטור מתקרבים למצב דומה: אלמנטור התחיל כפייג' בילדר, הפך בשנת 2018 לסייט-בילדר (בונה אתרים. הוצג לראשונה באלמנטור פרו 2.0) ומאז הוא הופך בהדרגה ליותר מזה. הוא הופך לאולר שוייצרי, כלי מולטי-פונקציונלי שבא לתת מענה בכל שלב בתהליך בניית האתר.
אלמנטור הוא במידה רבה הכלי ששומר על וורדפרס, פלטפורמה ותיקה ולא תמיד נוחה, רלוונטית להמונים גם ב-2022
בשנים האחרונות כלים נוחים ואינטואיטיבים בקוד סגור כמו וויקס, וובפלואו וקאנבה מנגישים לציבור הרחב יכולות נרחבות במינימום מאמץ. אלמנטור הוא במידה רבה הכלי ששומר על וורדפרס, פלטפורמה ותיקה ולא תמיד נוחה, רלוונטית להמונים גם ב-2022. האם בקרוב יגיע היום שהדף של אלמנטור בספריית התוספים של וורדפרס יראה ככה?
כל מה שבוני אתרים צריכים
אלמנטור הוא כלי שרחוק מלהיות מושלם – אני יכול למנות כאן את כל הדברים שאני פחות אוהב בו (ברמת המוצר, התמחור, השירות), אבל הוא הכלי שהולך על כל הקופה. עושה רושם שהם הציבו לעצמם אתגר עקרוני: לבנות כלי שכולל בתוכו את כל מה שבוני אתרים צריכים. אם לצטט מהזיכרון מהרצאה שלהם ששמעתי: משהו כמו פוטושופ למעצבים או אקסל לרואי חשבון. זו הסיבה המרכזית בגללה בעיני אלמנטור הוא הפיתרון המומלץ ביותר כיום, וזה מה שמבדל אותו מבוני דפים אחרים.
בין פיקסל פרפקט לרדי מייד
מקצוע בניית האתרים התחלק בעבר לקבוצה של מתכנתי פיקסל-פרפקט שיצרו במאמץ יש מאין וכנגדם קבוצה של בוני אתרים ומעצבים שיצרו מחומרים "רדי מייד" (רדי מייד: זרם אמנותי שנשען על יצירה מחומרים מוכנים מראש או ממוחזרים) אתרים מהירים מבוססי תבנית, שבתוספת כמה "נפנופי ידיים" ופשרות הם כמעט בדיוק מה שרציתם.
אלמנטור הולך ותופס מקום של כבוד באמצע התווך הזה ויוצר נישה חדשה של אנשי מקצוע שמצד אחד יוצרים בקלות יחסית ובטווחי זמן קצרים ומצד שני יכולים להתאים את האתר גם לאיפיונים מורכבים ומקוריים.
אני מאמין בחזון של כלי אחד שנותן ממשק משותף למעצבים, מתכנתים ומקדמי אתרים. נראה לי גם שהשוק לוקח לשם, ויותר טכנולוגיות אינטגרטיביות תופסות את מרכז הבמה (פייסבוק וגוגל, למשל, עונות כל אחת בדרכה על קשת נרחבת של צרכים של משתמשים וממשיכות להוסיף עוד יכולות). אני מעריך את היכולת של יוצרי אלמנטור להסתכל במבט רחב, ולהציע כלי מובנה אחד. מבחינתי זה אינדיקציה לא רק לחדשנות אלא גם ליציבות.
אני מעריך את היכולת של יוצרי אלמנטור להסתכל במבט רחב, ולהציע כלי מובנה אחד. מבחינתי זה אינדיקציה לא רק לחדשנות אלא גם ליציבות.
קהילת משתמשים
גם קהילת משתמשים היא פרמטר קריטי בבחירה של טכנולוגיה. וורדפרס עצמה הפכה להיות התוכנה השולטת בשוק בניית האתרים לא בגלל יתרון טכנולוגי:
- דרופל, למשל, אותה הזכרתי קודם, טובה מוורדפרס בכמה פרמטרים מרכזיים ובכל זאת לא זכתה להצלחה לאורך זמן.
- הטכנולוגיה שעומדת בבסיס וורדפרס נחשבת כיום מיושנת בהחלט ובכל זאת לא נולד בשנים האחרונות אף ישום אחר שמתקרב למימדי הצמיחה של וורדפרס.
הסיבה שהפכה את וורדפרס לכל כך נפוצה ואהובה היא הקהילה של וורדפרס – קהילת המפתחים שתורמים לפרוייקט וקהילת המשתמשים שבונים אתרים ומשתפים ידע. נוח היום לבחור לבנות אתר בוורדפרס כיוון שקל למצוא פתרונות וקל למצוא אנשי מקצוע שיוכלו לתחזק את הפרוייקט.
כל זה נהיה נכון בשנים האחרונות לגבי אלמנטור – לכלי כל כך נפוץ יש יתרונות ענקיים שלא קשורים בכלל לטכנולוגיה או לפיצ'רים:
- יתרון זמינות ידע ברשת
- זמינות תוספי צד ג' שמותאמים אליו
- זמינות אנשי מקצוע.
לכלי כל כך נפוץ יש יתרונות ענקיים שלא קשורים בכלל לטכנולוגיה או לפיצ'רים
האם זה אומר שזה לא לגיטימי לבחור בתוסף קטן וממוקד יותר, כמו אוקסיג'ן או בריקס? ממש לא. העולם שלנו לא שייך רק לכלים החזקים והשולטים. יש לי חיבה גם לכלים קטנים יותר שמצליחים לעשות שינויים מהר יותר. יש תוספים שיש להם יתרונות שאין לאלמנטור ואולי גם לא יהיו בעתיד, אבל בחירה בהם צריכה להיעשות בעיניים פקוחות, מתוך הבנת כל החסרונות הממשיים הכרוכים בכך.
גוטנברג הוא כרגע הכלי היחיד (מלבד אלמנטור) שהוכיח את עצמו מבחינת קהילת משתמשים. הוא מובנה בוורדפרס, מתוחזק ומתקדם בקצב מהיר. לאחרונה הוא מציג יכולות בניית תבנית ועוד אפשרויות עריכה, ומעניין לראות לאן הוא עוד יתפתח. עם זאת, גוטנברג עדיין רחוק מאוד מלספק חוויית משתמש טובה ולהציע גמישות עיצובית, כך שקשה לראות בו חלופה אמיתית לאלמנטור.
דיסקליימר: לא חוזה עתידות – אבל אופטימי
ואחרי כל מה שכתבתי, אני חייב לסייג ולומר שאני לא יכול להבטיח כלום, לחזות את העתיד או לדעת בוודאות אם אלמנטור תעמוד בציפיות.
הכוח הגדול של אלמנטור הוא בתוסף בתשלום – אלמנטור פרו, ומודל התשלום שלו אינו תחרותי (אין מודל Lifetime והתשלום השנתי גבוה באופן יחסי). אלמנטור עובדים בסביבה של קוד פתוח והם יצטרכו להוכיח שהם מצליחים להיות לא רק חדשנים אלא גם אטרקטיבים. יש כאן תלות הדדית: אלמנטור זקוקה לחיבת הקהילה ממש כמו שהקהילה זקוקה לאלמנטור.
עד כמה אלמנטור תישאר לויאלית לוורדפרס ולמשתמשים שלה?
הצוות של אלמנטור זנח בעבר פרוייקט קיים (תבניות פוג'ו) והוא צריך להוכיח שאלמנטור כאן כדי להישאר. אני גם חושש מתרחיש בו אלמנטור תיקנה ע"י חברה שתעצור את פיתוח התוסף (בדומה לווייז שבעיני מדשדשת מאז שנרכשה ע"י גוגל). קיימת גם הסכנה שאלמנטור יעברו לדבר הגדול הבא (כלי בניית אתרים בקוד סגור?) ויעזבו את סביבת הקוד הפתוח של וורדפרס, סביבה שלצד יתרונות משמעותיים, מציבה גם אתגרים לא פשוטים לחברה שרוצה לגדול.
זרקורים מופנים היום לאקוסיסטם של וורדפרס, שבמשך שנים היה צנוע מאוד ונתמך ע"י חברות קטנות. באופן פרדוקסלי, דווקא לנו כמשתמשים (ולקוחות) היה פשוט יותר כשהיו כמה שחקנים בינוניים בשוק ה Page builders. שוק מבוזר מבטיח יותר תחרות, דבר שמתבטא לטובה במחיר ובשירות שאנחנו מקבלים. העלייה המטאורית של אלמנטור בשנתיים האחרונות עשוייה לגרום לעליית מחירים נוספת (וכאשר תוסף פופלארי כמו אלמנטור מעלה מחירים, חברות תוספים אחרות מסתכלות ולומדות).
לסיכום
האם אלמנטור הוא בונה הדפים הטוב ביותר שיש בוורדפרס? ליתר דיוק אלמנטור הוא התוסף המקיף ביותר. היתרון שלו נובע מכך שהוא בא לספק פתרונות נרחבים בהרבה מכל תוסף אחר שאי פעם נבנה לוורדפרס. כך או אחרת אני מתכוון להמשיך להנות מהכלי הזה. אני בטוח שגם אם בשלב מסוים תבוא עוד מהפיכה בתחום בניית האתרים אני אהיה שם בשביל ללמוד, להסתגל ולהמשיך ביצירה, כמו שעשיתי עד עכשיו.